2012. október 27.

Ízelítő a kortárs világból

A dráMa negyedik napján egy igazi kortárs jelenséggel találkozhattunk. A Kolozsváron alig két éve alakult független alternatív színház, a Váróterem Projekt érkezett Mit csináltál három évig? című előadásával.

Maga a szöveg az előadással egyszerre született, különböző történeket kerestek – nevezhetnénk akár dokumentarista módszernek is, ahogyan ez az alkotás készült. Talált történeteket illesztettek össze egy előadássá. Ez a munkamódszer nagyon izgalmas, és jó példája a mai független színház újító törekvéseinek. Nincsen ennek az előadásnak sem drámaírója, sem rendezője. Ez is kortárs jelenség, hogy egy csoport, egy társulat közösen ír, közösen rendez. Persze ennek megvannak az előnyei és hátrányai, izgalmas ötletek születhetnek a különböző nézőpontokból, de külső felügyelő szem híján az előadás rovására is mehet a csapatmunka a miatt, hogy nem áll egységes, jól kidolgozott és megkomponált előadássá. A Váróterem Projekt előadásában sok jó ötlet, kreatív megoldás látható bizonyos helyzetekre, mint amilyen a videojátékos jelenet, de sajnos megjelennek az előbb említett hátrányok is. 

Sok kicsi „kroki”, egyetemista történeteket, legendákat bemutató felvázolt jelenet sorakozik fel egymás után többnyire realista megközelítésben, ami néhol groteszkbe csap át. Azt a konkrét valóságot látjuk, amit a kolozsvári egyetemisták élnek meg, azt látjuk, hogy mi történt velük az egyetemi évek alatt. A kísérleti előadás az egyetemista élet árnyoldalait, nehézségeit járja körül, bemutat történeteket a titkárságról, vizsgákról, bulikról, kihasználásról, erőszakról, halálról, párkapcsolatról, nem kívánt terhességről, csalásról, hazugságról, szegénységről, kivándorlásról, identitáskeresésről, a mindent körülvevő zűrzavarról. 
Réman Orsolya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése